Red, White and Blue

Leroy a crescut in Londra intr-o familie de origine jamaicana, in ideea de a face studii de lunga durata. Dupa un doctorat in Fizica, decide sa isi abandoneze meseria pentru care a muncit atat pentru a deveni politist in propriul cartier, din dorinta de a le dovedi localnicilor ca poate fi luat drept exemplu si sa rezolve numeroasele probleme din interior.

Red, White and Blue constituie etapa cu numarul 3 al proiectului Small Axe apartinand lui Steve McQueen, un studiu alcatuit din cinci filme despre comunitatea de oameni de culoare din capitala Regatului Unit. Pentru prima data, rolul principalul este un chip pe care il putem identifica cu usurinta: John Boyega, care s-a facut cunoscut datorita rolului lui Finn din ultima trilogie Star Wars. Acest al treilea film ne scufunda in universul deja evocat de nenumarate ori de politia din Londra. Acesti politisti erau pana acum pe al doilea plan, intr-un plan secund, asemeni unei prezente ingrijoratoare, reprezentand un dusman identificat, alb si rasist.

Leroy este mandria familiei sale, este negru insa poate fi considerat un model de integrare, un student eminent, a reusit sa obtina un doctorat si este capul unei familii model. Reprezinta visul tatalui sau, un patriarh ostil car si-a dorit intotdeauna ascensiunea sociala pentru copiii sai. Leroy doreste sa joace un rol decisiv in lumea in care traieste, pentru comunitatea sa. Sa ramana intr-un birou, singur in fata microscoapelor nu ii convine, vrea sa rezolve numeroasele probleme de rasism deja evocate in primele doua filme, vrea sa se afle direct in inima problemei.

In a treia parte a filmului realizatorul decide sa vorbeasca despre relatia dintre Leroy si tatal sau. Acest tata inflexibil ne ofera un personaj care este detestabil din cauza modului in care isi trateaza familia dar si afectuos datorita lucrurilor frumoase pe care si le doreste pentru copiii sai. Tensiunile dintre acesti doi barbati dezvaluie multe lucruri despre climatul existent in aceasta perioada a istoriei in Regatul Unit.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *